Základní organizace Odborového svazu dopravy Motol                   V Praze 3.9.2014

                                                                                                                                                                                                         

  Zápis z Výboru základní organizace - září 2014

Účast: Zabloudil, Pakosta, Vávra, Suchá, Zewel, Hanuš, Schmid, Jantač, Kondrk, , Sarközi,         

           Válek, Pokorná Dana, Pokorná Lucie, Ing.Douša CsC, Richterová.

Omluveni/neúčast: PhDr.Hejný, Jokš, Kudrna.

 

1. administrativní oblast: PC evidence usnášení schopnosti, výdej hlasovacích lístků, přísp.na tlf výdaje s odečetem soukr. hovorů a SMS atp. Seznámení s aktualizací čl.bonusů členů a fin.ukazateli vč. akt. výpočtu mandátních míst k 1.7.2014.

 

2. personální otázky VZO: předseda informoval výbor, že odvolal pí Válkovou z pozice výkonného mandátu (výkonné mandáty navrhuje a odvolává předseda, mandáty místopředsedů volí členové dané sekce). Pozici v oděvní komisi přidělil pí Suché, alternaci pro komisi BOZP k panu Válkovi bude mít pan Vávra.

 

3. Provozní a Profesní problémy a potřeby- Kolečko ze sekcí, řešení podnikových náležitostí.

Funkcionáři za jednotlivé sekce podali zprávu o problémech a činnosti Profesních a zájmových daných sekcí. Úvodem byla podána informace pana Pakosty, že proběhne školení řidičů na novou trať přes Trojský most. Tento se otevírá 6.10., K 1.1.2015 by výpravčí měli být podřízeni vedoucímu vozovny. Pan Vávra žádal o řešení situace, kdy řidiči, kteří se účastní škodové komise, nemají účast zaplacenu. Chodí na ni ve volném čase, což je problematické vzhledem ke svolávání termínu schůzky zaměstnavatelem. Předseda na jednání s managementem podá podnět ke změně účasti na pracovní činnost. Pí Suchá požádala všechny o sdělení informace, který funkcionář a kdy má dovolenou, aby mohla účinně dohlížet nad systémem vzájemné komunikace (SMS a volání je v naší síti zdarma). Ing.Douša představil informační skládačku- je k dispozici v kanceláři. Obsahuje veškeré údaje, co naše organizace poskytuje a veškeré kontakty na funkcionáře i svaz. Její výroba je manuelně velmi pracná V průběhu září se bude tisknout Motoráček č.26. Pan Jantač opakoval svou stížnost na nedostatek personálu na odvoz a převoz tramvají. Dělníci jsou přetěžováni požadavky na převoz a nestíhají vlastní práci. Předseda požadoval po managementu DP zřízení pozice manipulační řidič pro vozovnu Motol, vedení pro nejednotnost odborů(soudruh Tošil byl „iniciativně“ proti) návrh neakceptovalo. Pan Sarközi podal stížnost na kvalitu občerstvení v kantýně v Řepích. Pan Válek informoval o problémech s nevypravením, nedostatkem vozů, zapůjčováním vozů na jiné vozovny a „diskriminačním“ zavážením vozovny Žižkov tramvajovými vlaky již vyřazenými z provozu. Předseda dotazem na vedení zjistil, že staré vozy putují na Žižkov, do Kobylis a do Strašnic. Důvodem jsou vyřazené vozy 14T s poruchou (57ks). Pan Válek rovněž informoval, že lidé musí donášet dva formuláře, při návštěvě lékaře. Diskuzí byla zjištěna různá praxe v různých střediscích. Zaměstnavatel by měl systém ujednotit. Pí Pokorná Dana informovala o přípravě cenově výhodné rekreace pro naše členy a možnostech kulturního vyžití za zvýhodněné ceny (viz www.zoosdmotol.cz ). Pí Richterová informovala, že Škodovka stále nevydává oproti dohodám zaměstnancům flexipassy. K 1.1.2015 by měl být zaveden nový systém nároků a výdeje. Vše je v jednání.

Předseda informoval, že jednání Předsednictva svazu proběhne až v září, stejně tak Reg.rady ČMKOS. Z jednání s managementem DPP a s Personálním úsekem, případně z dalších jednání kam dochází, posílá tradiční SMSinfo jak funkcionářům, tak páteční zprávu všem registrovaným v systému SMSinfo. Pokud nejste v systému a nechodí vám zprávy, zašlete své číslo a souhlas se zasíláním zpráv na číslo 774746800 či písemně na info@zoosdmotol.cz . Při změně čísla nám změnu prosím hlaste! Zprávu pak dostávají i cizí lidé…

 

4. Další schůzová činnost: Předseda informoval o jednání u dopravního ředitele o budoucnosti stejnokrojů, kam byl ostatními odborovými organizacemi vyslán. Dopravní ředitel zde oznámil úmysl zaměstnavatele vložit do řízeného výdeje mezi dva malé výdeje ještě jeden malý, před velkým výdejem. Cílem jsou úspory. Předseda navrhl přeřadit obuv z ústrojů do ochranný pomůcek(BOZP), podle našeho názoru by to bylo pro všechny výhodnější..

Volby funkcionářů do VZO proběhnou koncem roku v termínu 19.12.2014 až 4.2.2015. Každý náš člen, má samozřejmě právo kandidovat na funkcionáře (není-li souběžně členem jiné org.v podnicích, kde ZO OSD Motol aktivně působí). Stačí písemně podat kandidaturu kterýkoli pátek v kanceláři či předat funkcionářům. Uzávěrka kandidátek max.18.listopadu. Kandidaturu podala zatím část členů z VZO, avšak dosud nikdo z řadových členů. Je to škoda….. Využijte této příležitosti…. Je jednou za 5 let !

 

5. Předpoklady pro práci:  Nezaznamenány žádné problémy. Dovolená předsedy: 1.-16.9.2014.zástup pan Pakosta – 774 746 801 , pakosta@zoosdmotol.cz . I během dovolené ale bude předseda přítomen VZO a 5.9. bude v pátek v kanceláři v době 9-12hod. Kancelář bude uzavřena 3.10. – výjezdní zasedání.

 

6. Členské bonusy 1.200,-Kč ročně: členské bonusy – v červenci získali – až na 4 členy, kteří příjem nedoložili- všichni s nárokem na čl.bonus (měsíčně 100,-Kč = 1.200,-Kč ročně). Výše bonusů u většiny členů je na hodnotě 900,-Kč k 15.9.. Ti co přispívají částkou nad 300,-Kč mají bonus navís a jejich celková výše činí kolem 1.100,-Kč k 15.9. Možnost výběru čl.bonusu během roku určuje Finanční směrnice ZO OSD Motol. V případě nejasností napište na predseda@zoosdmotol.cz . Aktuální stav bonusu sdělíme též o návštěvní den každý pátek (mimo předem oznámené pátky bez obsazení kanceláře). Členové, kteří platí méně než 100,-Kč na čl.příspěvku obrží, dle rozhodnutí VZO 4/14, na bonus 25% z příspěvku. Při marodění nad 30dní je nutné uhradit udržovačky 35,-Kč, protože účtárna nemá co strhnout- dávku platí úřad soc.zabezpečení, ne podnik. V případě neuhrazení bude částka stržena z členského bonusu před jeho vyplacením v prosinci členovi.

7. Nároky členů: výdej vánoc – info. Nevyzvednuto cca 5 ks. Blokované výdeje: Kučo(důvod nezaplacený dluh za tlf), taktéž členské bonusy budou kráceny při neplacení zlevněných telefonů poskytovaných v rámci naší sítě. Evidujeme několik nezaplacených příspěvků (při nemoci členů). Při neuhrazení bude sraženo z čl.bonusu(viz pí Válková, která má bonus odstaven do zaplacení dluhu za telefon).

8. Daně, kontroly a jiné: VZO v tajném hlasování rozhodl, že nadále ruší zajištění pohoštění výboru při jednáních výboru a zavádí náhradu stravenkou v hodnotě 60,-Kč. Předseda zajistí jejich nákup.
Předseda nabízí zájemcům brigádu. Výše platby následně rovnou v hotovosti.Info v kanceláři v pátek

9. kancelář, její obsazení a návštěvní doba pro veřejnost: Po dobu prázdnin bylo otevřeno každý pátek 9-15hod. V září 5.9.jen mezi 9-12, 3.10. bude zavřeno! Jinak vždy v pátek 9-15hod.

 

10. Výhodný tlf.tarif.  – naše síť = libovalný počet SMS + libovolný počet volání =ZDARMA, do cizí sítě máte  50minut v ceně a to jen za 117,-Kč.: K dispozici v současné chvíli 1ks, ale další je možné objednat do cca týdne. Smlouvu lze uzavřít pouze o návštěvní den v kanceláři.

11. Internet se slevou 50%   tj.   200,-Kč = 2Gb , 240,-Kč = 4Gb a 505,-Kč = 10Gb:  Internet přes ZO OSD Motol zásadně srážkou ze mzdy. Účtárny již srážky po novele OZ akceptují. Informace členům o poskytování laciného internetu prostřednictvím naší organizace naleznete na našem webu  www.zoosdmotol.cz . Smlouvu lze uzavřít o návštěvní den v kanceláři ZO OSD Motol. Datová SIMKARTA je vhodná do tabletu, notebooku, PC a dalších zařízení se SIM slotem, nebo pomocí redukce do USB slotu. Rychlost připojení může předseda předvést na svém tabletu.

 

12.životní výročí, narození dětí atp. – nároky členů:  jubilanti – 2014 – podle nových finančních pravidel jsou sociální dary vypláceny z darů na činnost organizace. Organizace v srpnu vyplatila příspěvek na svatbu, na narozené dítě a čtyři životní jubilea, včetně dárku. Všem blahopřejeme.

13. Přihlášky nových členů: VZO přijal další  nového člena (DPP). Tajné hlasování 14-0-0. Možnost být členem má občan starší 15ti let, bez ohledu na druh práce a místo výkonu práce či jeho pobytu. Členský bonus 1.200,-Kč, minimální náklady na režii a kvalitní právní zázemí naší organizace, včetně různých zvýhodnění a slev, začínají potencionální zájemci vnímat jako pozitivní a důležité pro vstup. Věříme, že i nadále se počet našich členů rozroste. Tím dále posílíme vliv v podnicích i možnosti pro naše členy.

14. Odborná a jiná školení funkcionářů:  Školení funkcionářů pořádané OSD proběhne 11.-13.září na Slapech. Účast pp.Zabloudil, Pakosta, Ing.Douša, Hejný, pí Suchá a pí Pokorná Dana. VZO schválil příspěvek na dopravu pro dvě auta ve výši 300,-Kč/vůz. Dopravu ostatních zajistí p.Zabloudil a Ing.Douša.

 

15. Akce pro členy a jejich blízké ( s možností čerpání bonusu):

Þ     Maďarsko lázně–25.-28.10. přihlášky ukončeny–18 účastníků–poslední splátka do 30.9.! ,

Þ    Bowling – 19.4. + 9.8. – odehráno, zpráva na www.zoosdmotol.cz , další turnaj v listopadu,

Þ     Májový parník –10.5.2014 zpráva na www.zoosdmotol.cz

Þ       MDD 7.6. zpráva na www.zoosdmotol.cz

Þ       Tenisový turnaj  16.8. – odehráno, zpráva na www.zoosdmotol.cz

Þ       Fotografování na Letišti Ruzyně 17.8., , zpráva na www.zoosdmotol.cz

Þ       Prohlídka zázemí metra –možnost podívat se do míst, kam se jinak nedostanete… Dne 10.10. od 12*30 – účast zdarma. Registrace u p.Zabloudila -774746800.

Þ     Další rekreace pro zájemce– Mariánské lázně 19.10. Cena s polopenzí 700,-. Doprava vlastní   Zájemci se přihlásí u pí Pokorné – 774 746 813. Dotyčná je rovněž schopna zajistit lístky na koncert kytaristy Brabce.

Þ     Slevy na výlet parníkem, divadla, raft, let balónem a další – viz www.zoosdmotol.cz

-          Další akce sdělovány průběžně SMSinfosystémem.  Nedostáváte-li informaci pomocí SMS nahlaste své číslo na 775216711 formou: jméno-profese-vaše tlf.číslo. Služba členům zdarma.

 

16. Časopis Motoláček - číslo 26 VZO schválit a nyní se bude tisknout. Koncem září bude k dispozici v kanceláři v Motole. Vaše příspěvky do čísla 27 zasílejte na standardní adresu casopis@zoosdmotol.cz

 

Příští VZO  1.10.2014                                              Poznámky: Hanuš Jiří                   zpracoval: JZ