Zápis z   konference   ZO OSD Motol     8.2.2006               

                                                                                                                                                                        

 

 

Přítomni pánové: Zabloudil, Pakosta, Fraus, Vobořil, Hynčica, Brajovič a  Skuhrovec    Omluven: Pinc a Cába.

Za Revizní komisi: pan Šmakal a pí Suchá  Hosté: za Odborový svaz dopravy (OSD) předseda svazu pan Pomajbík, místopředseda OSD pan Papay, předsedkyně územní rady předsedů OSD paní Kadlecová, dále za vrcholový management pan Pospíchal a paní Fliegelová, za vedení provoz tramvaje pan Hloch a pan Čeněk, oba vedoucí vozovny Motol -pánové  Bláha a Hrabánek, vrchní výpravčí pan Peřina, za svaz DOSIA a naši bývalou (většinovou) organizaci pan Veselka, za ODP pan Toušek a dále dle seznamu (uloženo v archivu) členská základna včetně několika důchodců- bývalých zaměstnanců a hosté -neodboráři. Celkem přes 40 účastníků (plný sál).

 

1.               Úvodem předseda ZO OSD Motol přivítal přítomné a vzájemně představil funkcionáře ZO OSD Motol i přítomné hosty.

2.               Všichni přítomní poté minutou ticha uctili památku zemřelého kolegy a bývalého odborového funkcionáře pana Zdeňka Zemana.

3.                Proběhla diskuse  hlasovaní o programu konference a sledu jeho jednotlivých bodů včetně časového harmonogramu.

4.               Za členy volební a návrhové komise byli zvoleni pánové Sršeň a Toušek a paní Suchá.

5.               Předseda ZO OSD Motol přednesl tradiční úvodní projev, ve kterém zhodnotil uplynulé období, ozřejmil činnost naší organizace v roce 2005 ve výčtu činností a akcí. Krátce se zmínil o našem začlenění ve svazu Dopravy a významu jeho silného vlivu pro právní jistotu členů i funkcionářů, respekt zaměstnavatele a možnost prosaditelnosti oprávněných požadavků. Poděkoval za aktuelní informace svazové i pracovně-právní jež naše organizace od svazu dostává, zhodnotil i finanční solidnost a strategii OSD v souvislosti se změnou odvodů z příspěvků ZO na svaz. Velkou část projevu pak věnoval hodnocení aktivity a činností funkcionářů ZO OSD Motol. V této souvislosti vyjádřil pouze částečnou spojenost s aktivitou sekce DEPO a vyzval členskou základnu této sekce ke zvýšení nároků na své funkcionáře i ve větší angažovanost a k větší konkurenci v kandidátech za DEPO pro následující volby do VZO. Většině funkcionářů pak poděkoval za práci a pomoc při činnostech v průběhu roku 2005. Několika větami bylo zhodnoceno rozsáhlé období kolektivního vyjednávání i výsledný efekt nové dohody, která ne plnou měrou splňuje cíle a priority s nimiž ZO OSD Motol do vyjednávání šla a které jsme definovali v časopise číslo II. V oblasti nárůstu členské základny pak pohovořil o expanzi naší organizace z úvodní skupinky v Motole již po takřka celém podniku i za jeho hranicemi a o pravděpodobném dalším vývoji. V této souvislosti doporučil přijetí změn ve statutu tak, aby i další a další profesní skupiny mohli být reprezentovány a profesně hájeny naší organizací.K tomu potřebují profesní a funkcionářské zázemí, aby zbytečně nevznikali nové mini odbory, když mohou najít vhodné zázemí u nás.

 V závěru projevu předseda zdůraznil význam odborové práce, zvláště pak v dnešní asociální a necitlivé době a vyjádřil přání, aby i v dalším období ZO OSD Motol nepolevil ve svém snažení a aktivitách, ba aby naopak akceleroval svá úsilí i činnosti a to i díky finančním možnostem, kdy opět dochází k nárůstu finančních prostředků a to přílivem členů i díky daru na činnost organizace pro zaměstnance od DP. Podle částky kterou v letošním roce podle propočtů očekáváme, jde o téměř dvojnásobný rozsah příjmů oproti 2005, který se zpětně zhodnotí a převede do činností ve prospěch celé členské základny i zaměstnanců DP Praha a.s. všeobecně.

6.               Předseda REVIZNÍ KOMISE ZO OSD Motol p.Šmakal poté podal zprávu o hospodaření organizace i o stavu členské základny a jejím rozvrstvení po DP Praha a.s. Z úvodních zakládajících 23 členů dne 1.12.2004 se ZO OSD Motol k 1.7. 2005 rozrostl na 135 a k 31.prosinci 2005 již na 156. Nárůst dále pokračuje i v letošním roce 2006 a k 8.2. 2006 činí členská základna naší organizace již 164 členů. Finanční hospodaření probíhalo dle plánu a schváleného rozpočtu - kontrola revizní komisí proběhla s výsledkem: v pořádku. Čerpání jednotlivých položek rozpočtu obdrželi i všichni členové ZO OSD Motol a to v časopise III (vánoční číslo).

7.               Předseda OSD poté popsal krátce aktuelní dění z pohledu svazu, vyjádřil spokojenost s prací naší organizace i přání dalších úspěchů v práci , též pan Pospíchal za vrcholový management, vedoucí jednotky provoz tramvají pan Hloch i oba vedoucí vozovny a vrchní výpravčí vyjádřili poděkování za pozvání, ocenili účinnou spolupráci při řešení provozních problémů a popřáli naší organizaci vše dobré do dalších období. Byla slyšet i slova o nejlepší organizaci působící na půdě DP, které nám samozřejmě polichotili. Stále je ale co zlepšovat.Věříme, že spokojenost, zvláště pak našich členů, bude na příští konferenci v roce

2007 zase o něco větší…

8.               V rámci volné rozpravy se probírali některé provozní problémy. Místopředseda svazu pan Papay pohovořil i o solidárnosti profesních skupin v mezinárodních centrálách ITF a ETF, jejíž je OSD členem v souvislosti s rozpravou o (ne)vhodnosti zastupovat profesně i členy autobusů. Předseda ZO OSD Motol zdůraznil nejen rozdílnost, ale též mnohé společné zájmy a cíle v neposlední řadě i možnosti využití stejných požitků svazu i naší organizace pro případně nově přijímané členy z jiných středisek a z bývalých divizí.           Z přiložených materiálů jež všichni přítomní členové obdrželi také připomínáme materiál : pravidla pro poskytování bezúročných půjček a pravidla pro pořádání rekreací a sportovně-společenských akcí. V rámci rozpravy nebyli od přítomných členů k těmto materiálům jimiž se pro rok 2006 hodlá VZO řídit vzneseny námitky. Po ukončení rozpravy, volné části, po přestávce a odchodu vedení, pokračovala konference další částí.

9.               Osobou která vylosovala první výherce věcných cen- novou tradici na konferencích ZO OSD Motol - a to věcnou cenu za každého stého člena vylosovaného ze seznamu všech členů ZO OSD Motol k datu losování a dále pak věcnou cenu pro členy OSD ze seznamu těch členů, kteří přijdou na konferenci, se po hlasování stala paní Marcela Kadlecová - host z OSD.  Hlavní cenu - velký dárkový koš - získal pan Miroslav Vencl z Motola. (nebyl přítomen na konferenci -cena bude tedy předána) Menší cenu - dárkový balíček poté obdržel pan Karásek Miroslav - bývalý zaměstnanec Motola , náš člen-důchodce.

10.            V dalším bodě programu předseda vysvětlil návrh změny statutu a s předloženými materiály se seznámili všichni přítomní členové. Změna reaguje na současný stav- přijetí nových členů s profesemi z prostředí autobusů. Předpokládá zavedení profesní sekce a volbu svého profesního místopředsedy za novou profesní sekci. Počet mandátů funkcionářů VZO se upravuje tak jako nyní poměrem mezi profesními sekcemi, nově však již s větším počtem sekcí. Prioritně se přiděluje přímý mandát místopředsedům za profesní sekci, kterého si zásadně volí přímou a tajnou volbou pouze členové této profesní sekce. Po ukončení rozpravy se přikročilo k hlasování o změně statutu. Volební komise poté konstatovala stav: změna statutu byla schválena všemi přítomnými členy ZO OSD Motol.

11.            Předseda vysvětlil návrh změny volebního řádu a s předloženými materiály se seznámili všichni přítomní členové. Také tato změna reaguje na současný stav- přijetí nových členů s profesemi z prostředí autobusů a vytváří předpoklady pro možnost doplňující volby funkcionáře- místopředsedy profesní sekce za nové sekce jež mohou vzniknout a to i v průběhu období mezi konferencemi. Řeší také dosud nepopsaný stav, jak postupovat při volbě či doplnění revizní komise a některé organizační věci vnitřního uspořádání a jednacího pořádku. Zavádí též možnost náhradníka funkcionáře, pro kandidáta který nebyl zvolen, avšak překročil 50%+1hlas při volbách funkcionářů. Po ukončení rozpravy se přikročilo k hlasování o změně volebního řádu. Volební komise poté konstatovala stav : změna volebního řádu byla schválena všemi přítomnými členy ZO OSD Motol.

12.            Předseda seznámil přítomné s návrhem způsobu doplňující volby funkcionáře za sekci ŘED - kulturního referenta. Návrh byl přijat. Následně i po čas přestávky probíhala tajná a přímá volba mezi kandidáty na funkcionáře. Na funkcionáře v souladu s volebním řádem kandidovali pánové  Jakub Vávra a Josef Sárközi.

13.            Po  přestávce a ukončení hlasování konstatovala volební komise tento stav : funkcionářem byl zvolen pan Josef Sárközi , který získal 19 z 29 platných odevzdaných hlasů tj. 65,51 % možných hlasů.  Pan Jakub Vávra obdržel 17 z 29 platných odevzdaných hlasů tj. 58,62% a stává se tedy náhradníkem pro sekci ŘED (dle nově schváleného volebního řádu).

14.             Konference v závěru přijala tato usnesení :

1-        Konference ZO OSD Motol - bere na vědomí zprávu revizní komise o hospodaření naší organizace a stavu členů ZO OSD Motol.

2-      Konference ukládá Výboru Základní Organizace :

a)      pokračovat ve stávajícím stylu odborové práce, dále prohlubovat činnosti jež vedou ke zlepšení podmínek pro práci, k vylepšení zázemí na pracovišti a činnosti sloužící k zábavě, zájmové činnosti  a k vylepšení volného času pracujících.

b)  V oblasti personální - dále posilovat členskou základnu, v případě zájmu pracovníků z jiných středisek i expandovat po celé DP Praha a.s.. Umožnit též účast v naší organizaci případným zájemcům mimo Dopravní podnik.

c)   Z důvodu lepší odborové operativnosti, nabídnout integraci malým odborovým organizacím v DP a to vytvořením jejich profesní sekce v rámci VZO ZO OSD Motol, tak jako nyní sekci BUS .

d)   Navázat a prohlubovat spolupráci s odborovými organizacemi sdruženými ve svazu Dopravy a v ČMKOS, spolupracovat při různých, například zájmových, činnostech.

e)   Členskou základnu maximálně informovat o všech důležitých událostech nástěnkami i formou časopisu, pravidelně aktualizovat webovou stránku organizace a v případě potřeby požádat o názor členů formou anket, petice či svolat mimořádnou konferenci.

f)   Členskou základnu mimo provozovnu Motol pravidelně, nejméně 5x ročně informovat o dění písemnou formou a to využitím pošty a e-mailu.

g)   V rámci možností rozšířit dobu určenou pro vyřizování agendy - tzv. návštěvní středy.



15.       Poté předseda ZO OSD Motol oficiální část KONFERENCE ZO OSD Motol - 2006 ukončil a všem poděkoval za účast.         Konference pak neformálně pokračovala nevázanou částí, konzumací pohoštění a volnou diskuzí. Hospodář také vyúčtoval udržovací příspěvky od přítomných členů důchodců.

 

NAŠE STRÁNKY NAJDETE NA:  http://www.zoosd-motol.wz.cz   e-mail: zoosd-motol@volny.cz

 

Poznámky zapsal : Vobořil Josef                                                                                                                                                                         zpracoval : Zabloudil Jiří